Przemysł kosmetyczny, chemiczny, spożywczy – kto używa zbiorników nierdzewnych?

Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym

Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania sporych ilości gotowych preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wcześniej cechy powodują, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są też idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym

Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często używany w przeróżnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na takich naczyniach nie zbiera się osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.