
Więcej o barszczu czerwonym z buraków na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy z reguły w czasie Wigilii lub znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których obyczaj podawania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz również jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do krokietów z grzybowym nadzieniem
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy aromat powoduje, że bardzo dobrze współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim kartofle, kiełbasę oraz jajko, pozostali wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem albo kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, lecz też wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Warto podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, jak również sporo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nieraz spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie z kwaszonych buraków!
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka, inni kochają barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyrządzać samodzielnie, jednak proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]