
Tu znajdziesz więcej informacji o kwaszonce.
Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański przysmak, sporadycznie przyrządzany w pozostałych krajach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw znane są nie tylko w Europie, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy uznali, iż proces zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w occie bądź w soli, wykorzystywany jest przez ludzi od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym się go zanurza, utrudnia rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu była to optymalna metoda, żeby przedłużyć okres przydatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilka miesięcy. Stąd też wynikł obyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Mają one między innymi dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z rzepaku bądź owoców dyni.
Kiszonki na świecie
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany de facto na wszystkich kontynentach, nawet w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest bardzo popularna. Tymczasem ogórki kiszone są tam bodajże niezmiernie lubianym dodatkiem do burgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. główki czosnku, paprykę oraz owoce (przykładowo gruszki).
Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w USA.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]