Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Jeśli szukasz kiszonej kapusty, odwiedź tę stronę.

Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Witamina C i liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kapuście kiszonej?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem te nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe przechowywanie żywności. Cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto podkreślić, że kapusta kiszona ma mnóstwo substancji, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B5, B9). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 czy potasu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, z tej przyczyny zaleca się jej spożycie osobom myślących o schudnięciu.

Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie zaistniałyby bez kiszonej kapusty

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią lub cebulką, która współgra z daniami z ziemniaków i ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też artykuł, który świetnie komponuje się z pieczarkami i mięsem, skutkiem tego używa się jej w farszu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby popularne polskie dania jak kapuśniak, bigos czy góralska kwaśnica.

Właściwie każda rodzina ma własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek obecnie z rzadka przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich i małych pojemniczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]