Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Chcesz zamówić kiszony sok z buraka? Skieruj się na ten adres.

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin oraz minerałów

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaśny, ale nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy K, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak np. potas, sód i żelazo. Wielu ludzi ma trudności z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, ponieważ działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie powinno się nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej jedną szklankę soku dziennie.

A może kiszony sok z buraka?

Innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: poprawia koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a zarazem redukuje poziom cholesterolu. Pomimo że buraki wyróżniają się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.

Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie lub zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]