Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

ekologiczne przetwory, żywność nieprzetworzona

Od prężnego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od początku XX w., artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto często nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z rosnącym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z eko żywności.

Żywność ekologiczna – niska zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

Aby dany produkt dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność eko i artykuły z niej wykonane muszą uzyskać stosowne certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego laboratoria. Podstawowym jednakże atrybutem spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano według głównych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali chemicznych nawozów ani pestycydów mogących mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy wywołują odkwaszenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a opryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko są powodem śmierci pożytecznych owadów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych niepożądanych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Jak musi być oznaczona zdrowa żywność?

Przetwory ekologiczne podlegają nieprzerwanej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym też w trakcie magazynowania i przewozu. Co istotne, gdy przetwór spełnia warunki, jego producent oprócz rutynowych informacji m.in. o wadze netto, kraju produkcji ingredientów, dacie przydatności do spożycia, temperaturze składowania oraz kaloryczności, musi też obowiązkowo podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli białe gwiazdki, które układają się w kształt liścia. Poszukując ekologicznych przetworów warto więc czytać starannie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]