Składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi cynk, żelazo czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]