
Potrzebujesz soku z kiszonych buraków? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to też kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego powinno się go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Wzmagają one również apetyt i działają osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]