
Jeśli potrzebujesz białego barszczu, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach rzadko już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś oferowane były najczęściej jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje na karcie dań lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie podawane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Jeżeli spyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co różni te zupy, aczkolwiek należy zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego subiektywne smaki. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 warianty:
– kwaśny, gęsty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Zrobić osobiście czy kupić?
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. Na portalach kulinarnych znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy apetyt np. na żurek przyjdzie do was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przygotujemy smaczny biały barszcz i żurek staropolski lub śląski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]